Dit opvallende Akaroa-huis is gebouwd voor drie generaties

Aan de waterkant in Akaroa staat een slim ontworpen groep huizen, gebouwd voor een gezin van drie generaties; verbonden maar gescheiden

Gooi een steen van het dek van dit vakantiehuis ontworpen door Aaron Paterson en Liz Tjahjana van PAC Studio, en je zult een mijlpaal raken. Daly's Wharf, de oudste overgebleven werf van Akaroa, projecteert van de nabijgelegen zeewering naar Children's Bay, eindigend in een kleine schuilplaats met een oranje torendak.

Paterson en Tjahjana - die het huis ontwierpen in samenwerking met Dom Glamuzina van Glamuzina Architects - brachten vele uren op deze werf door tijdens de vroege ontwerpfase, en bedachten hoe ze een groot huis van twee verdiepingen over de aangrenzende bouwplaats konden schikken op een manier die behouden privacy, gemaximaliseerd uitzicht en gerespecteerd de erfgoedbuurt. Allemaal met een paar grenzen verlegd.

Er zaten nog een paar andere ballen in de lucht. "We moesten de massa en de vorm van het gebouw afbreken", zegt Paterson, die de site beschrijft, direct naast een drukke openbare promenade, als smal, met een ongewoon lange hoogte parallel aan de zee. “Tegelijkertijd wilden we ons niet alleen verspreiden over de site, maar iets groots en verticaal creëren. Liz en ik hebben ontzettend veel hoogstaand onderzoek gedaan naar hoe het eruit zou zien en hoe we het zouden afbreken. ”

Het resultaat leest niet als monolithisch of als vissenkom, maar eerder als een verzameling ad-hocgebouwen, met discrete, steile hellende daken die achteruitgaan en over de site gaan. Kijkend vanaf de promenade, bevat het formulier links met het dubbele puntdak twee slaapkamers boven en een badkamer, met een stapelbed en een kleine, tweede woonkamer beneden. Helemaal rechts, onder een puntdak, bevindt zich de hoofdslaapkamer, die uitsteekt over een glazen paviljoen met een open keuken en eetruimte.

De twee massa's zijn verbonden door een loopbrug op de tweede verdieping, waardoor een ruimte van dubbele hoogte ontstaat boven de centrale woonkamer, de hub van het huis. Op beide niveaus zijn donker gekleurde houten luiken en schermen ingezet om de privacy te verbeteren en de visuele impact van al dat glas te matigen.

Er is hier een echo van de botenhuizen die je rond Akaroa en in de nabijgelegen baai van Duvauchelle ziet - een idee dat de klanten op tafel hebben gelegd tijdens een zeer collaboratief ontwerpproces. Maar de meer doelbewuste verwijzing is naar de onmiddellijke historische omgeving. Als voorwaarde voor het toestaan ​​van middelen moesten Paterson en Tjahjana samenwerken met het Akaroa Design and Appearance Advisory Committee.

"We hebben het aangegrepen om iets te ontwerpen met regionale bekendheid", zegt Paterson. “De twee verdiepingen tellende historische gebouwen in Akaroa zijn trots en hebben een echte verticaliteit, en we wilden naar die taal verwijzen. Er is een zekere mate van ambacht in die gebouwen die we wilden repliceren, maar in hedendaagse termen. "

De detaillering is bijzonder behendig in het huis - in tegenstelling tot de inspanningen om de externe vorm te verbreken, is de interne afwerking grotendeels naadloos, met witgekalkte planken en blootgesteld hout dat in openbare ruimtes wordt gebruikt. Er is ook een tip voor erfgoed, met de architecten die hetzelfde oranje van Daly's Wharf-dak specificeren voor de bekleding van het balkon in de grote slaapkamer en het beitelvormige dakraam boven de woonkamer.

Galerij | 12 foto's
Bekijk hier meer van dit Akaroa Home

Het subtiele denken strekt zich uit over hoe de aankomst in het huis is beheerd. In plaats van meteen te worden geraakt met een breedbeeld op de haven, navigeert u over een lage toegangsweg die loodrecht op het water loopt, voordat u zich omdraait en het dubbele volume van de leefruimte binnenkomt, het water zo dichtbij dat u bijna kunt proeven de zoutspray.

Tjahjana zegt dat ze veel hebben nagedacht over hoe mensen door het huis zouden circuleren en het huisvuur als ankerpunt beschouwden. “Het gaat erom de weergave te gebruiken om door het gebouw te navigeren. Terwijl je je omdraait om de trap op te gaan, kijk je er vanaf vandaan, maar bovenin draai je terug naar dat uitzicht. '

Het huis werd gebouwd om een ​​uitgebreid gezin van drie generaties samen op vakantie te kunnen herbergen. Terwijl de benedenruimtes open en genereus zijn, met verschillende natuurlijke verzamelplaatsen, wilden Paterson en Tjahjana ook een aantal kleinere, meer intieme ruimtes creëren waar mensen zich konden terugtrekken uit de familiestroom. Vandaar de balkons in de gastensuite en de bovengang, de extra woonkamer beneden en de beslissing om de hoofdslaapkamer op een ledemaat te zetten. Een beschut secundair dek aan de achterzijde van het huis biedt ontsnapping aan de elementen en biedt uitzicht op het water.

"Er zijn meerdere gebieden om op verschillende momenten van de dag te gebruiken, en veel van de focus ligt op die openbare ruimtes, in plaats van de slaapkamers, " zegt Tjahjana.

Het huis was een primeur in Akaroa voor de in Auckland gevestigde architecten, die een aantal gebouwen op het Zuidereiland hebben ontworpen. Van hun kant loven de klanten, een in Christchurch gevestigd echtpaar, de openheid van de architecten. "Ze luisterden, " zegt een eigenaar.

Paterson zegt dat de lokale context een belangrijke factor is in de mix, maar slechts een van de vele. “Het is ook een onderhandeling met de klanten. Het was geweldig om met ze samen te werken - er zijn er ook veel in dit huis. ”

Woorden door: Matt Philp . Fotografie door : David Straight

Laat Een Reactie Achter

Please enter your comment!
Please enter your name here